Miody naturalne

Czy istnieje produkt spożywczy o tak licznych właściwościach zdrowotnych niż miód? Nie sądzę. Pomimo, że to bomba kaloryczna przy rozsądnym stosowaniu wspomaga organizm w walce z sezonowymi infekcjami. Stosowany przy chorobach gardła pomaga złagodzić ból oraz działa jako środek wykrztuśny. Jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Naturalne miody mają wiele odmian. Ich właściwości różnią się od siebie. Miody pozyskiwane są sezonowo na bazie wyselekcjonowanych naturalnych nektarów i spadzi. Miód posiada naturalne substancje o działaniu antybakteryjnym. Oznacza to, że miód praktycznie się nie psuje.

Krystalizacja – miody naturalne bez podróbki

Naturalne miody oferowane w naszym sklepie ulegają krystalizacji. Nie wpływa to w żaden sposób na utratę jego właściwości. To naturalny etap. Jedynie co się zmienia to jego konsystencja. Jest to dowód na to, że miód jest wysokiej jakości i nie został „wzbogacony” o zbędne ulepszacze i konserwanty.

Miody naturalne w sklepie Halisek

Lubicie mieć wybór? My tak.

Wprowadzając miody naturalne do sklepu online przyszedł moment na podjęcie decyzji: które? Maciek zaczął szukać, dopytywać i trafiliśmy na mekkę. Po kontakcie z przesympatycznym Panem Janem uznaliśmy, że oferować jeden to nie ma sensu. Skusiliśmy się kilka, oto one:

  • miód akacjowy – dla osób z lekką postacią cukrzycy, cierpiących na zaburzenia trawienne i nadmierne wydzielanie soku żółciowego. Bogaty we fruktozę, w izoflawony i glikozydy. Delikatność i łagodny smak pomaga dzieciom zaznajomić się z miodami i jest często wybierany dla naszych pociech. Ze względu na swoje właściwości, miód często i długo pozostaje w stanie płynnym, co ułatwia jego smarowanie i słodzenie herbaty 🙂
  • miód lipowy – najlepszy na przeziębienie. Pomaga we wszelkich stanach zapalnych górnych dróg oddechowych dlatego, że nektar z kwiatów lipy zawiera substancje wykrztuśne, których nie ubywa w procesie produkcji miodu przez pszczoły. Kwiat lipy – a zatem również miód lipowy – ma działanie napotne, pomaga zwalczać gorączkę.
  • miód faceliowy – unikatowy i rzadki. Żółtozielony, kwaskowaty, powstaje z facelii, czyli jednorocznej królowej roślin miododajnych. Jest łagodny w smaku, można z powodzeniem zastąpić nim cukier w codziennym użyciu. Działa podobnie, jak inne miody – wspiera układ oddechowy, ma wyjątkowe działanie na układ pokarmowy. Pozwoli pozbyć się rozstroju żołądka; pomocny przy wrzodach – również dwunastnicy. Wspiera wątrobę, trzustkę, woreczek żółciowy. Polecany po wysiłku fizycznym i intelektualnym.
  • miód wielokwiatowy majowy – jedna z najpopularniejszy odmian miodu – jego delikatność bierze się z faktu, że przy produkcji pszczoły używają nektaru z wielu odmian kwiatów porastających bieszczadzkie łąki. Składa się z różnorodnych pyłków dlatego jest doskonały dla alergików. Działa na dolegliwości sercowe, naczyniowe, krwionośne – wzmacnia organizm i stawia na nogi, dlatego warto go stosować przy przeziębieniu. Łyżka tego naturalnego miodu o poranku działa na odporność lepiej, niż jakikolwiek sztuczny suplement diety.
  • miód z terenów leśnych – powstaje w ciekawy sposób – podczas pożytku, pszczoły znoszą do ula miód nektarowy i spadziowy jednocześnie. Oprócz niezwykłej formy powstawania wspiera pracę wątroby i woreczka żółciowego, skutecznie zapobiega grypie.
  • mód rzepakowy – pozyskuje się wczesną wiosną, gdy pierwsze pszczoły zbierają pyłek i nektar z młodych upraw rzepaku. To biały albo lekko kremowy miód, który zawiera najwięcej glukozy i aminokwasów – krystalizuje się bardzo szybko, już podczas zbierania w pasiekach. Zawiera znaczną ilość magnezu i potasu, dzięki temu poleca się go przy chorobach serca i problemów z ciśnieniem.
  • miód wrzosowy – rzadki i bardzo ceniony gatunek miodu. Nieczęsto spotykany ze względu na ograniczony dostęp do pożytku. W smaku cierpki i gorzkawy, koloru bursztynowego. Ma bardzo silne działanie bakteriobójcze – pomoże w leczeniu dróg moczowych, prostaty, przy schorzeniach jamy ustnej, dziąseł, a nawet jelit. Ma ogromną ilość doskonale przyswajalnego żelaza.
  • miód gryczany – ma ostry, charakterystyczny zapach i smak. Jest mocno słodki, ciemny, aromatyczny i bogaty w enzymy. Ogromna ilość magnezu zawarta w miodzie ochrania wątrobę, wpływa również na niedokrwistość i jest pomocny przy niedoborze żelaza. Chroni serce i układ krążenia. Jego wyjątkowe walory smakowe doceniają cukiernicy, browarnicy i kucharze – daje niezwykły posmak produktom, do których zostanie dodany.
  • miód spadziowy iglasty – zwany miodem królewskim, ze względu na swoje zastosowanie i wartość stanowi perłę w koronie polskich miodów. W odróżnieniu od spadzi liściastej, która pochodzi najczęściej z drzew lipy, spadź iglasta jest miodem, na który nierzadko trzeba poczekać – świerkowa i jodłowa spadź w niektórych regionach występuje jedynie raz na kilka lat. Miód jest wyjątkowo cenny i drogi – ma nawet 9 razy więcej minerałów, enzymów i substancji o działaniu antybiotycznym, niż miody nektarowe. Jest nieoceniony przy leczeniu płuc i oskrzeli, astmy, działa również przeciwreumatyczne.
  • miód nawłociowy – jasnożółty, jasnokremowy, szybko krystalizuje się do kremowej konsystencji. Wytwarzany jest z mimozy, czyli żółtych kwiatów nawłoci kwitnącej aż do późnej jesieni. Lekko cytrynowy, pyszny, kremowy miód, który pomaga walczyć ze stanami zapalnymi dróg moczowych – stosowany jest przy kamicy nerkowej i skąpomoczu.
    Wspiera leczenie ran i owrzodzeń, zawiera mnóstwo rutyny, która wspiera krążenie nóg. Polecany również przy przeziębieniach.
    Jest nieoceniony przy leczeniu płuc i oskrzeli, astmy, działa również przeciw-reumatyczne. Prawdziwy król wśród miodów.

No i który miód naturalny wybierasz? Mamy nadzieje, że w naszym sklepie każdy znajdzie coś dla siebie. Niech stosowanie miodów będzie profilaktyką, a nie koniecznością. Życzymy zdrówka! 🙂